diumenge, 10 de desembre del 2017

3er. Diumenge d'advent. B.



“Li digueren: Doncs, qui ets?”

(Continua el grup de catequesi).

Nen 
Senyoreta: diumenge passat ens va dir que Maria i Joan Baptista representaven les bones persones que havien “preparat” el naixement de Jesús. Però, quin dels dos és el més important?
Cateq.    
Aquesta pregunta és molt interessant, però no te la puc respondre, perquè els Evangelis no parlen de les persones perquè siguin més o menys importants sinó pel servei que fan. Però la teva pregunta és interessant perquè és un exemple de la classe de preguntes que solem fer-nos nosaltres. Els humans, quan encara no hem entès gaire res dels Evangelis, ens fem preguntes com aquesta teva.
Nen 
Per als Evangelis, les persones no són importants?
Cateq.    
Són la única cosa realment important! Les persones són tan importants que totes ho som al màxim; i per això no hi poden haver unes persones més importants que les altres.
Els Evangelis ens parlen de Maria i de Joan Baptista perquè van fer serveis molt bons, i diferents.
Maria, una dona −juntament amb Josep−, fa de mare. Com a mare, Maria serveix la nova vida de Jesús, com fem totes les mares amb els nostres fills.
Nen 
I Joan Batista fa de pare?
Cateq.    
No exactament. En tot cas el pare era Josep, el marit de Maria. Joan Baptista fa el servei de profeta. Com a profeta ensenya el significat profund de la vida de Jesús.
Nen 
Els profetes són aquelles persones que coneixen el futur?
Cateq.    
No. El futur encara no existeix, i per això ningú no el pot conèixer. Els profetes són persones que saben entendre tan bé allò que passa avui que intueixen allò que pot passar demà, i ens avisen. És com quan el mestre veu que un nen no estudia, i li diu: si continues així, suspendràs el curs. El mestre no “coneix” el futur, però, veient el present d’un nen que no estudia, l’avisa del que pot passar.
El servei de Joan Baptista va ser dir a tothom que la Humanitat havia “crescut” tant que ja existia un home-del-tot-bo; i que, els qui volguessin, ja podien seguir el seu exemple.
Nen 
Els profetes no s’equivoquen mai?
Cateq.    
Depèn. Com us he dit, els profetes avisen. Després, depèn de si la gent en fa cas o no. Tornem al Sr. mestre: si aquell nen que el mestre ha avisat es posa a estudiar i aprova el curs, algú podria dir que el mestre s’havia equivocat?...
Nen 
Després de Jesús, també hi ha profetes?
Cateq.    
És clar que sí; encara que, mentre viuen, normalment no en diem “profetes”. Per exemple: segurament que els vostres pares us avisen de moltes coses. Podríem dir que, per a vosaltres, ells són els vostres profetes més pròxims.
Nen 
El meu pare sempre em diu que he d’estalviar l’aigua i l’electricitat. Perquè si no, no n’hi haurà per a tothom.
Cateq.    
Doncs, faràs molt bé de fer-ne cas, perquè ell sap molt bé el que està passant avui, i el que pot passar demà si no fem les coses ben fetes.
Nen 
Els profetes ens avisen només de coses dolentes?
Cateq.    
Aquesta pregunta m’agrada molt i és molt important. Podria semblar que els profetes ens espanten amb coses dolentes. Però és totalment al revés. La primera cosa que diuen els profetes és que Déu estima tant els Humans que ens invita a créixer per poder estar a la seva altura, i així poder ser feliços com ho és Ell. Això és el més important que diuen; i ens avisen, quan veuen que ens ho podríem perdre. Tornem al Sr. mestre: quina és la primera cosa que vol un mestre per als seus alumnes?
Nen 
Que aprovin el curs perquè així no hagin de repetir...
Cateq.    
Exacte! I “aprovar el curs” vol dir aprendre moltes i moltes coses que ens ajudaran a viure millor tots plegats. Un nen que no estudiés s’ho podria perdre, i retardaria el creixement de la Humanitat.
Nen 
O sigui: que el Sr. mestre també és un profeta!
Nen 
I Vtè. també, Senyoreta!