diumenge, 29 de novembre del 2020

Diumenge 2on. d'Advent.

 


Diumenge, 2 d’advent. Any B.

Evangeli.

Comença l’evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu.

En el profeta Isaïes hi ha escrit això:

«Jo envio davant teu el profeta missatger

perquè et prepari el camí.

Una veu crida en el desert:

Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí.»

 

Complint això, Joan començà a batejar en el desert.

Predicava un baptisme de conversió,

per obtenir el perdó dels pecats,

i anaven a trobar-lo de tot arreu de Judea,

amb tota la gent de Jerusalem,

confessaven els seus pecats

i es feien batejar per ell al riu Jordà.

El vestit de Joan era de pèl de camell,

es cobria amb una pell a la cintura

i s’alimentava de llagostes i mel boscana.

 

I predicava així:

«Després de mi ve el qui és més poderós que jo,

tan poderós que no sóc digne ni d’ajupir-me

a deslligar-li la corretja del calçat.

Jo us he batejat només amb aigua;

ell us batejarà amb l’Esperit Sant.»

 


RELECTURES.

 


Jo us he batejat només amb aigua;

ell us batejarà amb l’Esperit Sant.

 

(Continua el grup de catequesi)

Nen 
Senyoreta: l’altre dia ens va dir una cosa que no entenc: que, quan diem que Jesús neix, volem dir que neix una mica més la Humanitat. Però, la Humanitat és molt més vella que Jesús...

Catequista      
És veritat: això que us vaig dir és una mica difícil d’entendre perquè encara sou massa petits. A veure si us ho sé explicar.
Vosaltres, ara, quants anys teniu?

Nen 
9 anys, més o menys. Anem al mateix curs...

Catequista      
9 anys són força anys... Ja sou persones grans?

Nens       
No! Som encara nens i nenes...

Catequista      
I què vol dir que encara sou nenes i nens?

Nen 
(Després d’un petit silenci) Vol dir que, per viure i créixer, encara necessitem els pares i la gent gran.

Catequista      
Exacte. Molt ben dit! I l’any que ve, ja sereu grans?

Nen 
No. Només serem una mica més grans.

Catequista      
I d’aquí 10 anys?

Nen 
Ja serem grans! I podrem portar cotxe!

Catequista      
Si teniu cotxe, és clar...
Podreu portar cotxe perquè ja sereu capaços de dirigir la vostra vida. També sereu responsables d’allò que fareu o deixareu de fer...
Tot això vol dir que tardem 18 anys a fer-nos grans. Podríem dir que, abans de ser dones i homes de debò, estem 18 anys creixent, o naixent cada dia una mica més.
Doncs, mireu: això que passa a cada un de nosaltres, també ha passat amb la Humanitat. Els primers homes i dones eren poc “crescuts”. Però la Humanitat ha anat creixent durant milers d’anys.

Nen 
Com ha crescut, la Humanitat?

Catequista      
La Humanitat som tots els homes i dones que han existit o existim (i també els que existiran). Hi ha persones, moltes persones, que fan créixer la Humanitat perquè són bones; i també n’hi ha que fan difícil aquest creixement perquè es porten malament.

Nen 
És com al cole. A la nostra classe hi ha dos nens que, quan hi són tots dos, tots perdem el temps i fem el burro. Però, quan en falta un d’ells, el profe diu que treballem molt i que aprenem moltes coses.

Catequista      
Això que passa a la classe, passa també als pobles, als països,... i a tota la Humanitat. Hi ha gent que ajuden a que tots ens respectem i siguem amics. Així la Humanitat “va naixent una mica més”; és a dir: creix. També a vegades provoquem baralles, fem guerres... Fins i tot, a vegades, hi ha gent que mata! Això no deixa créixer la Humanitat.

Nen 
Jesús va ajudar a créixer la Humanitat?

Catequista      
I tant! I no només això. Vosaltres, el dia que fareu 18 anys, sereu majors d’edat. Però la Humanitat, ¿quan es va fer major d’edat? (Silenci dels nens)
Les persones que van veure la manera com Jesús vivia fent el bé a tothom, i com moria donant amb amor la seva vida, es van adonar que aquella manera de viure era la manera de ser homes i dones adults. Per això van considerar que, en Jesús, la Humanitat ja havia arribat a ser major d’edat. En Jesús, la Humanitat es va fer gran. Ara només falta que també ens fem “grans” la resta dels humans.

Nen 
Abans de Jesús, ningú no havia estat bona persona?

Catequista      
Hi havia hagut moltes persones bones, i molt bones. Van ser precisament elles, les persones bones, les que van fer créixer la Humanitat perquè hi pogués néixer una persona tan bona com Jesús. Els Evangelis ens parlen de totes aquestes bones persones representant-les sobretot en dos personatges: una dona: Maria, com a mare de Jesús, i un home: Joan Baptista, com a precursor de Jesús. Li diem precursor perquè la seva feina era fer saber a tothom que “l’home adult” ja existia, i que tothom el podia veure, si desitjava ser com ell.
Mireu: abans de Jesús, la gent pensava que, per ser bona persona, era necessari sobretot complir bé les normes de la Religió i totes les altres lleis. En canvi, els que van conèixer Jesús es van adonar que les persones realment bones són aquelles que estimen els altres. Fins i tot les mateixes lleis i la Religió només són bones si ens ajuden a estimar els altres. Només l’amor als altres ens fa ser realment majors d’edat.